Historie

Nederhemert is een idyllisch dorpje in het zuiden van de Bommelerwaard. Nederhemert en Bern liggen praktisch op een eiland, in de lokale volksmond ook wel ”Aailand” genoemd.

In 1480 is Nederhemert-Zuid ontstaan als een afsplitsing van Nederhemert-Noord door de afgedamde Maas. De bijnaam van dit mooie dorp is vandaag de dag nog altijd ”het Eiland”.

Nederhemert is geklasseerd als beschermd dorpsgezicht met veel monumentale panden.
De hervormde Eiland kerk stamt uit de veertiende eeuw. Het prachtige kasteel stamt uit de dertiende eeuw. In de tweede wereldoorlog is deze helaas verwoest, maar na de oorlog is het kasteel volledig gerestaureerd.

Het begon allemaal in het voorjaar van 1915. Volgens een oud krantenknipsel van 15 mei 1915, waren toen de eerste schommel en wip geplaatst. Destijds werd de speeltuin draaiende gehouden door de familie van der Werken uit Nederhemert. De Speeltuin Nederhemert is een van de oudste speeltuinen van Nederland!

Veel toestellen stammen uit de jaren 50, waar vanzelfsprekend vele aanpassingen aan zijn gedaan om aan de huidige eisen te kunnen voldoen. Om de kosten in de hand te houden, vragen wij voor de entree van de speeltuin een bedrag van € 1,50.